Sunt doar niste copile, dar au deja propriii lor copii!
Tot mai multe minore din judetul Botosani nasc prunci la varsta la care ar trebui sa isi vada de scoala.
Anul trecut, aproape 100 de adolescente au nascut la sectia de obstetrica si ginecologie.
Cele mai multe au 17 si 16 ani, dar a fost si o copila de doar 13 ani.
Specialistii spun ca astfel de situatii ar putea fi evitate daca in scoli s-ar face mai multa educatie sexuala. In plus, famiile ar trebuie sa le explice fetelor cum sa evite sarcinile nedorite.
In lipsa unei educatii sexuale la timpul potrivit si provenind din familii in care acest subiect nu este abordat niciodata, adolescentele din Botosani ajung femei mult prea devreme, dar mai ales mame. De exemplu, anul trecut, 95 de minore au nascut la maternitatea din Botosani. Vorbim de 57 de fete de 17 ani, 22 de minore au devenit mame la varsta de 16 ani si alte 13 au adus pe lume prunci la varsta de 15 ani. Alte doua copile de 14 ani si o fata de 13 ani au devenit mame la varsta cand ar trebui sa isi vada de scoala. Una dintre mame a ajuns in centrul maternal din municipiul Botosani. Aceste cazuri sunt preluate de asistentii sociali. Majoritatea mamelor minore ajung sa renunte la studii.
Cifrele centrului european de statistica scot la lumina o realitate, dureroasa pentru Romania. Suntem pe primul loc in Uniunea Europeana cu cele mai multe mame minore.