Alerta epidemiologica in judetul Botosani, unde mai multi copii au fost diagnosticati cu hepatita A, cunoscuta in popor sub denumirea de boala mainilor murdare.
Vorbim de doua cazuri la o scoala din localitatea Baranca Hudesti si alte 11 in comuna Dimacheni.
Situatia este monitorizata de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica care intervin in comunitatile respective. Cei bolnavi de hepatita A primesc tratament de specialitate. In urma cu cateva zile, reprezentantii Inspectoratului Scolar Botosani au fost informati ca doi elevi din clasele primare de la scoala din Baranca Hudesti au boala mainilor murdare, adica hepatita A.
Autoritatile au intrat in alerta dupa ce un focar de infectie cu hepatita A s-a confirmat si in localitatea Dimacheni. Acolo sunt 11 cazuri.
Hepatita A este o maladie infectioasa si de aceea medicii spun ca trebuie respectate in primul rand regulile de igiena.
De asemenea, in cursul lunii septembrie, in localitatea Baranca Cristinesti a evoluat un focar cu 26 de cazuri de hepatita virala A, atat la copii, cat si la adulti, intr-o comunitate de romi cu peste 600 de copii. S-a intervenit in focar cu 50 de doze de vaccin administrate la inceputul anului scolar. In fiecare familie s-a intervenit cu dezinfectat, s-au igienizat atat grupurile sanitare, cat si fantanile.