Comisarii Garzii de Mediu au finalizat ancheta privind incendiile produse in aprilie la Statia de Transformare Catamarasti din Zona Industriala a Municipiului Botosani. Se poate spune cu certitudine ca transformatoarele au luat foc din cauza unor defectiuni tehnice. Firma Delgaz Grind, proprietara transformatoarelor, a fost amendata cu 55.000 de lei. Din raportul întocmit de Delgaz Grid reiese faptul ca au existat defectiuni tehnice la sistemele de protectie, care nu au mai functionat de la o anumita tensiune, transformatorul s-a supraîncalzit si a luat foc, urmare a temperaturii ridicate.
In ziua respectiva, pe 23 aprilie, comisarii de la Garda de Mediu au ajuns la locul incendiului la doua ore de la producerea acestuia si s- au stabilit masurile necesare de urgenta pentru a preveni extinderea suprafetei afectate de uleiul de transformator care se scurgea odata cu emulsia de apa si spuma folosita de pompieri. Operatiunea a decurs pe perioada a doua zile si au existat monitorizari ale zonei pâna pe 3 mai. Garda de Mediu a aplicat firmei Delgaz Grid o sanctiune de 50.000 de lei pentru nerespectarea obligatiilor persoanelor juridice de a realiza sisteme de auto-monitorizare si de a raporta autoritatilor publice teritoriale de protectie a mediului rezultatele acestei auto- monitorizari. O a doua amenda, de 5.000 de lei a fost aplicata pentru înscrierea de date incorecte în evidenta de gestiune a deseurilor.
Reamintim ca incediul la transformatoare precum si riscurile de explozie au determinat conducerea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de urgenta sa declare CODUL ALBASTRU de interventie. Toate echipajele de pompieri aflate în timpul serviciului au fost atunci masate la locul interventiei si a fost solicitat ajutorul colegilor de la ISU Suceava.