Primaria comunei Pomarla din judetul Botosani a creat, printr-un proiect finantat din fonduri europene, un atelier care produce costume populare traditionale.
Primarul Dumitru Chelariu sustine ca atelierul, care a fost conceput initial ca o intreprindere sociala infiintata prin proiectul „Economia social- un pas spre un viitor mai bun”, s-a transformat intr-o „comoara a comunitatii”. Prin acest „laborator”, comuna Pomarla a devenit unul dintre cei mai importanti producatori de costume populare din zona.
Atelierul produce tinute traditionale atat pentru femei cat si pentru barbati, indiferent de varsta acestora. Iile, fustele, itarii, bunditele, dar si braiele sunt confectionate manual de angajatii Primariei. Beneficiarii costumelor populare sunt ansamblurile folclorice din judetele Moldovei si nu numai, dar si oameni simpli, in special romani plecati in strainatate.
Proiectul „Economia social- un pas spre un viitor mai bun” a fost finantat prin Programul Operational Sectorial- Dezvoltarea Resurselor Umane. El a oferit administratiei din Pomarla posibilitatea de a angaja, cu subventii europene, persoane care provin din familii defavorizate. In acelasi timp, proiectul a permis achizitia de materie prima si organizarea de cursuri pentru scolarizarea salariatilor.