A fost alerta, astazi, in Centrul Istoric din oras, in urma unui cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter.
Pompieri din Botosani, Iasi si Suceava, cadre medicale de la ambulanta, jandarmi, politisti si voluntari au intervenit pentru salvarea oamenilor de sub daramaturi.
Din fericire, in acest caz a fost vorba de o simulare gandita de pompierii militari botosaneni, scopul fiind verificarea timpilor de reactie si capacitatea de mobilizare.
Potrivit scenariului, in acelasi timp, salvatorii au fost chemati sa intervina si in cazul unui accident rutier cu victime. Astazi dimineata, la ora 10:00, a fost declansat un exercitiu ce a simulat interventia autoritatilor in urma unui cutremur de peste 7 grade pe Richter, cu impact in centrul istoric din municipiul Botosani.
Potrivit scenariului, mai multe persoane au fost ranite se aflau sub daramaturi.
Salvatorii au intervenit fix ca intr-o situatie reala.
Victimele au fost preluate de echipaje si duse cu ambulantele la spital. Alti raniti au ramas sub supraveghere in corturile amenajate in zona.
Alte victime au fost preluate cu ajutorul unui elicopter. In paralel, alte echipaje de pompieri si cadre medicale au intervenit in cazul unui accident cu persoane incarcerate, produs in zona. Salvatorii au preluat ranitii de la locul accidentului si i-au dus la spital. Oamenii implicati in acest exercitiu, in rolul de victima, s-au comportat ca atare. Exercitiul a avut ca scop verificarea timpilor de reactie si capacitatea de mobilizare. Dupa aceasta interventie in forta, pompierii militari, dar si celalalte forte angrenate vor sti cum sa actioneze in caz de seism major.
Botosanenii au stat pe margine si au privit la actiunea salvatorilor. Totodata, in cadrul simularilor a fost verificat modul de punere in aplicare a Planului Rosu de Interventie Judetean.
La aceasta actiune au participat salvatori de la ISU Iasi si Suceava, dar si reprezentanti de la Unitatea Speciala de Aviatie Iasi, care au intervenit cu elicopterul.