Singurul lacas de cult din Europa care imbina stilurile ortodox si catolic se afla in judetul Botosani. Este vorba de biserica „Adormirea Maicii Domnului” situata in localitatea Hiliseu Crisan.
Ansamblul monumental este format din biserica ortodoxa, din lemn, construita in anul 1802 de boierul Vasile Curt, dar si din clopotnita si zidul exterior, din piatra, ridicate in 1932 in stil catolic.
Pe coama zidului exterior, care are influenta baroca, se afla 13 statui, dintre care 12 statui ale Sfintilor Apostoli, in marime naturala, avand in centrul lor pe Iisus Hristos.
Biserica, situata in nord-vestul judetul Botosani, aproape de frontiera cu Ucraina, la 55 de kilometri de municipiul resedinta de judet, pastreaza si alte elemente de valoare. Catapeteasma, cu sapte randuri de icoane, dar icoana praznicala ferecata in argint, care infatiseaza Adormirea Maicii Domnului, dateaza de peste doua secole, de la ctitorirea lacasului de cult.
In istoria sa de peste 200 de ani, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Hiliseu Crisan nu a suferit nicio reparatie capitala. Acum, ea are nevoie, mai mult decat oricand, de o interventie, in special la clopotnita si la zidul care sustine statuile apostolilor.
Primarul comunei Hiliseu Horia, Ioan Butnaru, sustine ca reabilitarea acestui monument istoric ar costa aproximativ 1,5 milioane de euro, bani de care bugetul local nu dispune. Administratia locala ar fi fost interesata sa obtina o finantare europeana, dar proiectul nu a fost eligibil.
Biserica este deschisa credinciosilor doar o data pe an, pe 15 august, cand este hramul acesteia. In restul anului, preotul slujeste la biserica mare din localitate.