Situatie critica pentru bolnavii de schizofrenie din Botosani care nu au de unde sa-si cumpere o doctorie extrem de necesara. Semnalul de alarma este tras de medicii psihiatri care sustin ca unul din cele mai importante medicamente, respectiv Leponexul, folosit pentru aceasta maladie lipseste din farmacii.
Acest produs farmaceutic s-a ieftinit, iar pretul nerentabil i-a facut pe producatori sa renunte la prepararea si ulterior distribuirea acestuia. Produsul exista, in schimb in farmacia spitalului si este destinat doar bolnavilor internati. In aceasta ecuatie de suferit au bolnavii de schizofrenie.
Medicamentul Leponex este foarte important in tratarea bolii, spun medicii, dar farmaciile din oras nu il mai au in stoc. Pacientii au aflat acest lucru si s-au prezentat la cabinetul psihiatrului. Farmaciile au epuizat stocul, iar depozitele nu mai furnizeaza acest produs farmaceutic dupa scaderea pretului.
De Leponex beneficiaza bolnavii de schizofrenie internati in sectia de psihiatrie, intrucat in farmacia spitalului exista acest medicament. Leponexul, spun specialistii, nu poate fi inlocuit cu un alt medicament. Medicii psihiatri spun ca aceste medicament ii ajuta foarte mult pe bolnavi. Rivotril este un alt medicament folosit pentru bolnavii cu afectiuni psihice si care lipseste din farmacii.
Scaderea preturilor a dus la lipsa unor medicamente de pe piata farmaceutica pentru ca nu mai erau rentabile pentru lantul producator- distribuitor.