Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, editia a XXVI-a, a fost castigat de Mircea Cartarascu. In acest an, membrii juriului condus de academicianul Nicolae Manolescu, au tinut secret pana in ultima clipa numele laureatului.
La festivitatea de premiere nu au lipsit nici momentele amuzante, viceprimarul Marian Murariu fiind ironizat chiar de catre Mircea Cartarascu.
Manifestarile dedicate Zilelor Mihai Eminescu au debutat inca de vineri si s-au incheiat ieri seara la Cinematograful Unirea din Botosani. Ieri dimineata a avut o sedinta de Consiliu Local in care s-a aprobat acordarea titlului de cetatean de onoare al municipiului Botosani, laureatului din acest an.
Au urmat depuneri de coroane la statuia din Piata Revolutiei si o serie de actiuni la Biserica Uspenia din Botosani si la Ipotesti.
Cel mai important moment a avut loc ieri seara la Cinematograful Unirea unde s-a desfasurat gala de decernare al Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, editia a XXVI- a. Evenimentul a debutat cu o serie de discusuri ale invitatilor dupa care organizatorii au acordat premiul Opus Primum, pentru debut. Câstigator a fost Ciprian Popescu, un tânar care locuieste în Montreal, de zece ani.
Gala a continuat cu decernarea premiului National de poezie Mihai Eminescu, Opera Omnia. Pe scena au urcat viceprimarul Marian Murariu si Nicolae Manolescu, presedintele juriului. Viceprimarul municipiului Botosani a dorit sa tina un discurs in care sa vorbeasca despre Mihai Eminescu, iar la un moment dat a simtit nevoia sa le spuna oamenilor de cultura care au studiat opera si viata lui poetului, o serie de lucruri… „mai putin stiute”.
Multi dintre cei prezenti au zâmbit iar ulterior Mircea Cartarascu avea sa-l ironizeze pe viceprimarul municipiului Botosani.
Dupa discursul viceprimarului, au fost invitati pe scena toti nominalizatii din acest an iar Nicolae Manolescu le-a socitat sa recite cate o poezie din Eminescu sau ceva din opera lor dupa care a anuntat numele laureatului din acest an a Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, acesta fiind Mircea Cartarascu. Numele laureatului a fost tinut secret pana in ultima clipa. In discursul sau, Mircea Cartarescu a vorbit despre generatia sa, despre Eminescu si a spus ca oricare din cei nominalizati ar fi meritat acest premiu.
Pentru editia din acest an a Zilelor Eminescu, Primaria Botosani a alocat 65.000 de lei din care 30.000 reprezinta premiul incasat de Mircea Cartarascu. In plus, laureatul din acest an, a devenit cetatean de onoare al municipiului Botosani.