Mai multa precizie, mai putin timp petrecut in sala de operatii, riscul de infectie scazut, dar si o recuperare mult mai rapida a pacientului.
Acestea sunt avantajele interventiilor laparoscopice fata de operatiile clasice.
Chirurgii botosaneni efectueaza sute astfel de operatii pe an, iar cererea este tot mai mare.
Motiv pentru care ar mai trebui inca un aparat de interventii laparoscopice pentru a se putea dubla numarul de operatii pe zi, in prezent fiind posibile doar trei. Laparoscopia este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate.
Un instrument subtire, numit laparoscop este introdus in cavitatea abdomenului si ofera chirurgului o imagine extrem de clara, pe un monitor TV, din interiorul cavitatii abdominale.
Pentru toate interventiile laparoscopice se foloseste anestezia generala.
540 de operatii laparoscopice au facut chirurgii din cadrul sectiei de chirurgie generala in anul 2017 la pacienti de la 18 ani pana la 92 de ani. De zece ani la spital se fac interventii laparoscopice. Iar beneficiile acestui tip de operatie sunt multiple. Pe zi, la Mavromati se fac cate trei operatii laparoscopice. Patologia este diversificata. Medicul chirurg Cristian Vicol, seful Blocului Operator, a spus ca au inceput sa vina si adolescenti de 16 ani, cu apendicita, care prefera metoda moderna si mai putin dureroasa in locul operatiei clasice. 3.000 de operatii s-au facut in 2017 in cadrul sectiei de chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Botosani, din care 18 la suta au fost laparoscopice.