E criza de sange la Botosani. Din cauza caniculei numarul donatorilor a scazut dramatic in ultima luna, in timp ce necesarul de sange este in continua crestere.
Stocul de sange este limitat spun reprezentantii Centrului de Transfuzii, iar cel mai mare deficit se inregistreaza la grupa A2. Aceasta realitate dureroasa pune in pericol viata bolnavilor din spital care au nevoie de sange pentru a se face bine. Din cauza caniculei, in ultima perioada, numarul donatorilor a scazut dramatic la Botosani. Oamenii se simt slabiti de la arsita, nu au tensiune buna si in aceste conditii nu mai intrunesc conditiile pentru donare. Potrivit reprezentantilor Centrului de Transfuzii din Botosani, in aceasta perioada de canicula, numarul donatorilor a scazut cu 30 la suta. Media pe zi este de zece donatori. Este o situatie dramatica avand in vedere ca necesarul de sange este in continua crestere.
Cel mai mare deficit de sange se inregistreaza la grupa A2. Sunt primiti sa doneze sange doar cei care intrunesc conditiile de baza, adica greutate, varsta, puls regulat si tensiune buna. Daca aveti intre 18 si 60 de ani, peste 50 de kilograme, puls regulat si nu ati suferit interventii chirurgicale in ultimele sase luni, mergeti sa donati sange. De asemenea, donatorii trebuie sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii si sa nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.