Depresia este boala tacuta care nu se vindeca de la sine si afecteaza foarte multi oameni. Mai mult, odata aparuta, se accentueaza in lipsa tratamentului corespunzator.
De Ziua Mondiala a Sanatatii, cadrele medicale din Botosani au ales ca tema de lucru aceasta boala care are o incidenta din ce in ce mai mare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, depresia este a doua cauza de pierdere a sanatatii si si una din cauzele pricipalele de suicid. In cadrul actiunii organizata de Ordinul Asistentilor Medicali din Botosani, au fost prezentate lucrari despre depresie. Specialistii o numesc boala secolului, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca numarul cazurilor de depresie este in crestere alarmanta. Potrivit ultimelor estimari, unu din zece romani sufera de depresie.
Majoritatea celor afectati nu ajung la medicul specialist fie pentru ca nu sunt constienti de boala, ori pentru ca se feresc sa ceara ajutor.
Oricine poate suferi episoade de depresie, spun specialistii. Diagnosticul de depresie este pus de medicul psihiatru. In functie de severitatea simptomelor si de tipul tulburarii, acesta stabileste planul de tratament.
Varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani este mai vulnerabila la depresie, dar tendinta a coborat la 25 de ani. Medicii mai spun ca aproximativ 60% din persoane care sufera de depresie se gandesc la sucid, iar 15% dintre pacientii care au depresie majora se sinucid.
La Botosani, in sectia de psihiatrie, anul trecut au fost peste 2.100 de pacienti cu depresie.
In prezent, la nivel national nu exista niciun program guvernamental care sa previna si sa combata aceasta boala.