Un microscop performant care creste siguranta operatiilor a intrat in dotarea compartimentului de neurochirugie a Spitalului Judetean de Urgenta din Botosani.
Aparatul de ultima generatie permite efectuarea de interventii delicate pe creier si coloana si are capacitatea de a delimita cu precizie foarte mare tumora pentru a putea fi indepartata chirurgical. Microscopul era extrem de necesar pentru ca medicul neurochirurg sa poate efectua, cu precizie si alte interventii din sfera neurochirurgicala. De exemplu, in lipsa acestui aparat, pacientii cu tumori in stadii avansate erau trimisi in alte centre universitare din tara. Aparatul este obligatoriu in neurochirurgie unde se fac interventii minutioase, intrucat medicul are nevoie de marirea si de lumina microscopului.
La nivelul salii exista un microscop vechi, dar nu prezenta siguranta pentru anumite interventii din sfera neurochirurgicala. Aparatul de ultima generatie a costat 100 de mii de euro.
Anul acesta, in cadrul compartimentului de neurochirurgie au fost internati 189 de pacienti, din care 64 au fost operati. Doi pacienti au fost minori, cu varste cuprinse intre 8-14 ani, 36 de barbati si 28 de femei.
S-au facut operatii de hernie de disc, de decompresia maduvei cervicale sau decompresia maduvei lombare.