Metoda „Accidentul’ a fost dusa la urmatorul nivel. Mai nou escrocii se prezinta ca fiind avocati, medici, procurori sau politisti si apeleaza la oamenii de buna credinta, spunandu-le ca rudele lor au nevoie urgenta de bani dupa ce au fost implicati in accidente sau sunt in stare extrem de grava la spital.
Pentru prevenirea unor astfel de situatii, politistii va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care sunteti contactati telefonic si sa nu dati curs solicitarii de a trimite bani.
Luati imediat legatura cu persoana din familie despre care se spune ca se afla in necaz si apelati 112 sau cea mai apropiata unitate de politie. Banii sunt ceruti sub pretextul ca rude apropiate fiu, fiica, ginere au fost victimele unor accidente de circulatie si au nevoie de bani pentru interventii urgente medicale sau au fost retinute de organele de politie pentru savarsirea unor astfel de fapte grave, iar sumele de bani reprezinta onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor.
Victimele sunt in general alese din randul persoanelor varstnice, vulnerabile, care, in prima faza, sunt contactate pe telefoanele fixe, fara afisaj electronic automat al numarului apelant, aceasta fiind o masura de precautie a suspectilor.
Sub imperiul emotiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel incat, cu foarte mare usurinta, accepta sa transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecti.
De asemenea, escrocii apeleaza la firme de taxi, solicitand comenzi la adresele persoanelor induse in eroare si, dupa obtinerea numerelor de telefon ale soferilor, ii contacteaza pe acestia, iar sub pretextul ca au de primit bani de la membri de familie sau prieteni, le indica sa se prezinte la adresa comunicata in comanda pentru a ridica sumele respective.
Dupa ce soferul intra in posesia sumelor respective, i se solicita sa se deplaseseze la alte adrese, de obicei din alte judete, precizandu-i-se ca i se va plati contravaloarea deplasarii si un bonus sau i se solicita transmiterea, prin serviciile de transfer monetar, a sumelor de bani.