Cei patru actionari de la Elsaco, una din cele mai puternice firme din Botosani sunt urmariti de catre fiscul local. Biroul executari silite din cadrul ANAF Botosani a confirmat faptul ca cei patru, Valeriu Iftime, Doru Popa, Petre Parfenv si Ovidiu Jitaru au dosare pentru atragea raspunderii actionarilor, pentru suma de 302.457 de RON. Este prima data in istoria firmei botosanene cand se intampla acest lucru. Datoriile vin de la firma Naphoterm Energy Systems SRL care a intrat in faliment pentru debite  totale de 1.602.010 RON. Sigur, marea parte a banilor sunt  datorati firmei Elsaco, in baza unui contract de imprumut din data de 3.06.2013. Practic Elsaco a finantat Napotherm in momentul in care acesta si-a inceput activitatea, si pentru a se pune la adapost, a fost facut acest contract de imprumut cu care puternica firma botosaneana s-a si inscris la masa credala. Nu e vorba de nici o investitie, este pur si simplu un imprumut, asa ca cei patru nu pot fi numiti in cazul Napotherm Energy Systems investitori ci pur si si simplu creditori

Faptul ca Fiscul a inceput procedurile de atragerea raspunderii actionarilor a fost confirmat si de Ovidiu Jitaru, unul din actionarii Elsaco: „Asa este, s-au demarat procedurile prin care sa ni se atraga raspunderea. Am contestat insa in instanta, am pus suma datorata intr-un cont si asteptam. Daca instanta va da dreptate fiscului, vom plati cu siguranta„. Jitaru considera ca ce face fiscul este un abuz.

NAPOTHERM Energy Systems SRL a fost  companie specializata in conceptia, productia si comercializarea sistemelor termice si industriale dedicate unor aplicatii speciale, sisteme care au ca scop imbunatatiea eficientei energetice globale a proceselor in care se integreaza. A fost pentru ca nu mai este, deoarece a intrat in faliment, faliment pe care si-a cerut-o „singura”. Practicianul in insolventa desemnat este Balanovici Boris. Pe langa cei patru de la Elsaco, firma mai avea un actionar din Cluj care practic se ocupa de bunul mers al afacerii. Nu s-a ocupat bine, pentru ca inca de la infiintare, firma Naphoterm Energy Systems a functionat doar in pierdere. In 2013 s-a inregistrat o pierdere de 260.150 de ron, in 2014 o pierdere de 1.138.921 ron si in 2015 o pierdere de 1.121.943 de ron. Practic Valeriu Iftime, Doru Popa si asociatii au aruncat in fantana imprumutul initial, afacerea fiind un dezastru. Ovidiu Jitaru spune: „Ne-am dat seama prea tarziu ca afacerea nu merge, ca este paguboasa. Asociatul din Cluj nu s-a ocupat„. Din punct de vedere managerial, e cam tras de par sa ai nevoie de trei ani sa iti dai seama ca o afacere nu merge sau ca esti tepuit.

Modul prin care si-a declarat insolventa si apoi falimentul a fost ciudat din punct de vedere al fiscului: „Au venit intai cu un dosar de esalonare. Pentru acele datorii, care totusi nu sunt mari, pentru un grup de firme ca Elsaco, pentru ca Naphoterm face parte din grup, s-au oferit sa puna gaj o cladire din Constanta si una din Botosani. Au facut dosarul de esalonare dar dupa aceea ne-am trezit cu juristul lor care ne-a spus ca au intrat in insolventa.”, a declarat un executor fiscal de la Administratia Financiara Botosani. Faptul ca s-a ajuns la atragerea raspunderii asociatilor insemna ca firma Naphoterm Systems nu are bunuri pe care lichidatorul sa le poata vinde pentru a acoperi creantele bugetare.

Intrarea in faliment a firmei Naphoterm Systems care face parte din grupul Elsaco a lasat pagubite o multime de firme mici de prin tara si strainatate care au intrat in relatii cu societatea botosaneana. La masa credala s-au mai inscris urmatoarele societati;

Continuare pe: www.botosaninecenzurat.ro