Societatea de termoficare a pus gand rau clientilor rau-platnici. Modern Calor a lansat o campanie de informare a clientilor sai cu privire la prevederile legislative care arata ca orice factura emisa pentru utilitati publice constituie titlu executoriu daca nu este platita in termen, ceea ce insemana ca rau-platnicii vor putea fi executati silit fara judecata. Mai precis, cei care nu-si vor plati facturile la caldura sau apa calda la timp vor putea fi executati silit fara a mai fi dati in prealabil in judecata. Mai mult, rau- platnicii vor trebui sa suporte penalitati de intarziere si cheltuieli cu onorariile executorilor judecatoresti, conditii in care datoria initiala ar putea fi mult mai mare in final. Toate acestea sunt prevazute de art. 42, din Legea nr. 51/2006.
Aceasta lege arata ca in caz de neplata la termen, furnizorul este nevoi sa solicite executarea silita pentru recuperarea debitului restant, inclusiv a penalitatilor de întârziere, respectiv 0,02%/zi, pâna la achitarea integrala a debitului.De asemenea, plata cheltuielilor de executare silita, rexpectiv taxe si onorariul executorului cade în sarcina datornicului.

De exemplu, daca un client acumuleaza un numar de sase facturi restante, pe lânga soldul total, care cuprinde valoarea cumulata a acestora, va fi nevoit sa platesca penalitati legale de 0.02%/zi. În plus, clientului rau platnic i se vor imputa:
– taxe de încuviintare a executarii, în valore 120 lei
– 15-20 lei cheltuieli pentru trimiterea înstintarii de plata;
– 40-60 lei avans cheltuieli de executare si onorariu initial pentru executorul judecatoresc;
– 10% din valoarea cumulata a facturilor date spre executare, reprezentând onorariul final pentru executorul judecatoresc.

Drept urmare,cheltuielile de executare silita si penalitatile pot dubla valoarea totala de plata pentru serviciile furnizate.