Plan rosu de interventie la Rogojesti.
Nu este vorba de o situatie reala, ci de un exercitiu gandit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani.
Va fio mobilizare impresionanta de forte, atat din Botosani, cat si din Suceava si Neamt.
Exercitiul, care va avea loc maine intre orele 10:00-15:00, urmareste testarea capabilitatilor de interventie si de raspuns a fortelor implicate.
Potrivit scenariului, in urma unui cutremur de pamant de mare magnitudine, coroborat cu precipitatiile abundente ce au dus la cresterea raului Siret si a nivelului apei in acumularea Rogojesti, s-a produs o bresa in digul barajului de pamant, incident tehnic ce a dus la inundarea localitatilor din aval.
Vor mai fi simulate actiuni de cautare si salvare a unor persoane disparute in acumularea Rogojesti, salvare a persoanelor surprinse de viitura cu ajutorul elicopterului, precum si de stingere a unui incendiu izbucnit îin padurea Dersca. La actiunile de interventie vor participa forte si mijloace ale Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta Botosani, Neamt si Suceava, Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului de Politie Judetean Botosani, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Botosani, Serviciului Judetean de Ambulanta Botosani, Inspectoratului General de Aviatiei-Unitatea Speciala de Aviatie Iasi,
dar si reprezentanti de la Crucea Rosie, Garda de Mediu sau Sistemul de Gospodarire a Apelor.