Zeci de botosaneni care au lucrat in strainatate si au venit acasa, au aflat de la medici ca sufera de tuberculoza. De regula, spun specialistii, acestia evita sa faca anumite investigatii in tarile unde muncesc si abia cand revin pe meleagurile natale merg la consulatie unde primesc vestea neplacuta. De exemplu, in anul 2016, la spitalul TBC din Botosani au ajuns 20 de botosaneni cu tuberculoza. Acestia au muncit in strainatate si cand au venit acasa in vacanta s-au hotarat sa treaca si pe la medic unde au primi vestea.
Tuberculoza este o boala vindecabila, dar important este ca persoana sa se prezinte cat mai repede la un medic. In prezent, la Botosani sunt in tratament 238 de pacienti, dintre acestia 73 au fost inregistrati in primul trimestru din 2017
In timpul tratamentului care dureaza sase luni bolnavul nu este contagios. Daca e intrerupt, consecintele pot fi mai grave decat daca nu l-ar fi inceput niciodata. Microbul devine rezistent la medicamente si apare tuberculoza multidrog rezistenta.