Pompierii din Botosani au fost in alerta, sambata, dupa ce mai multe transformatoare de energie electrica au luat foc in acelasi timp, in diferite puncte din municipiu, iar pe alocuri flacarile au atins si zece metri inaltime.
Unul dintre incendii avut loc intr-o statie de transformare al furnizorului de electricitate, iar un altul in curtea Serviciului Politiei Rutiere unde avaria la transformatorul electric a afectat un autoturism parcat in imediata vecinatate a cladirii in care se se aflau echipamentele electrice.
Autoturismul, o Dacia Logan, a fost distrus, pompierii intervenind pentru limitarea efectelor focului. Doua dintre valvatai au fost potolite in aproximativ o jumatate de ora, dar cand au vazut ca interventiile se inmultesc, pompierii au cerut ajutorul colegilor de la Suceava.
Cea mai dificila misiune s-a derulat la marginea orasului, unde flacarile izbucnite la un punct de transformare treceau de zece metri inaltime.
Cum in zona respectiva era o cuva cu aproape 11 tone de ulei, exista pericolul de explozie. Pompierii au intervenit pe tot parcursul noptii de sambata spre duminica, dar si in cursul zilei de duminica pentru racirea transformatorului electric de pe strada Mobilei din municipiul Botosani.
Membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Botosani s-au intrunit, duminica dimineata, in cadrul unei sedinte extraordinare pentru a discuta situatia aparuta ca urmare a incendiilor la cele trei transformatoare ale furnizorului de energie electrica.
Sedinta s-a desfasurat in teren, in perimetrul statiei de transformare de pe strada Mobilei, unde un transformator a ars, existand riscul unei explozii. In urma discutiilor, la care au participat si reprezentantii distribuitorului si furnizorului de energie electrica, s-a constatat ca exista riscuri de contaminare a mediului.
Conducerea Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu a solicitat distribuitorului de energie electrica sa ia masuri in ce priveste uleiul scurs din transformatorul afectat de incendiu. De asemenea, au fost solicitate si documentele de autorizare si functionare.
Sambata, 1.000 de consumatori au ramas fara energie electrica din cauza incendiilor, iar duminica la pranz, aproximativ 160 de consumatori inca nu aveau curent electric.
Duminica seara au fost reconectati toti consumatorii la energie electrica.
Misiunea pompierilor s-a incheiat cu succes. Militarii urmeaza sa stabileasca de la ce au pornit incendiile.