Disparute de zeci de ani, multe monumente istorice existenta doar pe hartie. Respectivele obiective vor fi sterse de pe lista monumentelor istorice si concomitent se va realiza un registru electronic de evidenta a acestora. Majoritatea monumentelor vizate sunt case sau biserici vechi, ce s-au demolat in timp pentru ca nu au fost ingrijite. Foate multe obiective din judetul Botosani care au fost incadrate in categoria monumente istorice, nu mai exista. De ani de zile nu s-a mai facut o actualizare a listelor cu monumente existente. Danut Hutu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Botosani, a pecizat ca au fost trimise numeroase adrese pentru scoaterea de pe lista a acestor obiective care nu mai exista. Inainte de 1991 a fost o singura lista a monumentelor, aceasta fiind aprobata in 1955. Aceasta lista era formata cu precadere din biserici si manastiri. Pana acum actualizarea obiectivelor in lista monumentelor se facea doar prin publicarea in ziar. Prin ordinului ministrului aceste obiective se publicau in Monitorul Oficial. Insa acum s-a propus realizarea unui registru electronic care sa usureze actualizarea monumentelor istorice.
Avand in vedere ca este Anul Centenar, vor fi propuse obiective pentru includerea acestora in planul national de restaurare. Este vorba despre un proiect finantat de Ministerul Culturii prin Institutul National al Patrimoniului. In acest proiect sunt incluse cu precadere doar monumentele de categoria A si cele de categorie B, care se afla
in situatie de colaps. Sunt multe obiective care ar trebui incluse pe lista monumentelor. Insa din cauza lipsei actului de atestare a proprietatii, unele obiective nu pot fi incluse pe lista.
Unul dintre aceste obiective este Sihastria Voronei. Mai sunt si alte obiective dar trebuie verificate actele de proprietate pentru a putea fi incluse in lista monumentelor istorice.