Politistii botosaneni si-au facut astazi bilantul pe anul trecut. Daca ne-am lua dupa indicii statistici prezentati de ei, oamenii legii au reusit sa fie mult mai eficienti fata de anii precedenti. Activitatile desfasurate de politisti în anul 2017, au urmarit asigurarea unui serviciu public de calitate. In acest sens s-au dezvoltat patru componente esentiale care au constituit obiectivele principale ale politiei. Aceste actiuni generale, au o serie de obiective specifice pe care politia le monitorizeaza prin structurile inspectoratului.
Pe domeniul prevenirii criminalitatii au fost realizate programe locale de prevenire, initiate in luna februarie a anului 2017. In vedrea prevenirii victimizarii persoanelor prin accidente rutiere si a combaterii principalelor cauze ,la nivelul întregului judet, efectivele de politie rutiera au executat 272 de actiuni. Principalele cauze sunt trecerea strazii prin locuri nepermise, neadaptarea vitezei si biciclistii care nu respecta regulile de circulatie. Pentru prevenirea furturilor de animale si pasari,s-au efectuat peste 700 de controale, la care au participat lucratori de profil din cadrul Directiei Sanitar – Veterinare Botosani. În cursul anului 2017 au fost desfasurate actiuni în cooperare cu personalul silvic, in scopul prevenirii si combaterii taierilor ilegale de material lemnos.
Politistii s-au ocupat si de siguranta elevilor si personalului didactic in prevenirea delincventei juvenile în incinta si în zonele adiacente unitatilor de învatamânt preuniversitar.
In ceea ce priveste traficul rutier, politistii rutieri au constatat si sanctionat 30.657 abateri contraventionale la regimul circulatiei, dintre care 15.961 au fost privind nerespectarea regimului legal de viteza. Au fost retinute 2.148 permise de conducere, 153 permise de conducere au fost anulate si 3 permise au fost retrase din motive medicale. Alte 292 permise de conducere au fost retinute pentru producerea de accidente rutiere. Comparativ cu anul 2016, au fost înregistrate 144 de accidente grave soldate cu decesul a 24 de persoane si ranirea grava a altor 139. În urma activitatilor de combatere a contrabandei cu tutun, au fost constatate 503 infracTiuni, fiind indisponibilizate 56.193,2 pachete de tigarete. Furturile din locuinte au înregistrat o scadere cu – 6.43%, iar cele din societati comerciale cu – 10.59%. Inspectoratul de Politie al Judetului Botosani a demonstrat ca detine potentialul necesar asigurarii spatiului de justitie, libertate si securitate conform normelor europene.