Directorul unei institutii din Botosani si un primar din judet au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru infractiuni de coruptie.
Este vorba despre Liviu Zaharia, directorul APIA, primarul comunei Frumusica, Constantin Radeanu, dar si un om de afaceri din judet.
Anchetatorii spun ca in urma cu sapte ani, Ion Munteanu, administrator al unei cooperative agricole, a solicitat subventie agricola cu mai multe documente false.
El l-a convins pe primarul comunei Frumusica sa intervina la directorul APIA, care a acceptat documentele false pentru o suprafata de peste 500 de hectare de pasune. Potrivit procurorilor DNA, Serviciul Teritorial Suceava, administratorul cooperativei agricole a incasat, in mod ilegal, aproape 144.000 de lei. Acesta a obtinut bani din fonduri europene cu ajutorul unor documente false depuse in cadrul „Cererii unice de plata pe suprafata 2010”. Munteanu a reusit sa faca aceasta grozavie dupa ce, spun anchetatorii, l-a convins pe primarul comunei Frumusica, Constantin Radeanu sa intervina la directorul APIA, Liviu Zaharia, care a acceptat documentele pentru o suprafata de 523 de hectare de pasune.
Primarul Constantin Radeanu este acuzat de instigare la comiterea infractiunii de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente, ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”. Pentru ca a acceptat actele false si seful APIA a fost trimis in judecata de procurori.

„Liviu Zaharia, director al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura-Centrul Judetean Botosani, este cercetat pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei”, se arata intr-un comunicat emis de DNA-Serviciul Teritorial Suceava.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botosani.