Veste proasta pentru profesorii si medicii spagari. Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca medicii cat si dascalii sunt asimilati ca funtionari publici si deci pot fi acuzati, judecati si pedepsiti pentru luare de mita chiar si atunci cand lucreaza in privat. Prin doua decizii ale sale, Inalta Curte de Casatie si Justitie a lamurit doua chestiuni foarte importante privitoare la Codul penal. Profesorii si medicii de la stat intra în categoria functionarilor publici din Codul penal si, prin urmare, pot fi acuzati si pedepsiti pentru luare de mita. În ambele cazuri, Curtea a explicat de ce medicul si profesorul pot fi pedepsisi pentru o astfel de infractiune.
Mai exact Curtea a stabilit ca profesorul din învatamântul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public în acceptiunea dispozitiilor art. 175 din Codul penal. Asadar, daca profesorul ia mita pentru a-l trece clasa pe unul din elevii sai, atunci acesta poate fi acuzat si pedepsit pentru ca a luat mita. Totodata, caracterul liberal al profesiei de medic nu poate justifica lipsa raspunderii penale pentru infractiunea de luare de mita în cazurile în care acesta conditioneaza actul medical la care este obligat profesional, moral si legal, de banii sau foloasele care nu i se cuvin si pe care, direct sau indirect, le pretinde, primeste ori le accepta. Altfel spus, daca medicul pretinde bani, înainte de o operatie, de la pacientul sau, atunci se cheama ca ia mita si poate fi sanctionat penal.
Chiar si profesorii si medicii din sistemul privat intra în categoria functionarilor publici.Inalta Curte de Casatie si Justitie a motivat acestia desfasoara activitati de interes public si ca nu are importanta natura institutiei unde lucreaza, ci serviciul prestat.