Canicula a pus stapanire pe judetul Botosani.
In aceste zile fierbinti, medicii ne recomanda sa nu umblam prin soare, sa consumam multe legume si fructe si sa bem multa apa.
Cei de la Comitetul pentru Situatii de Urgenta au avut intalnire pe aceasta tema.
Primarilor li s-au solicitat amplasarea de puncte de prim ajutor in zonele vulnerabile si asigurarea de spatii ventilate, iar angajatorilor li s-a atras atentia sa respecte normele legale privind asigurarea conditiilor optime la serviciu a salariatilor, precum si reducerea programului de lucru, daca se impune. Autoritatile vor informa in permanenta si populatia despre unele masuri pe care trebuie sa le ia pe timp de canicula, cum ar fi consumul de fructe si legume, de apa, adoptarea unei tinute lejere, subtire si deschisa la culoare, sau evitarea deplasarilor si expunerii la soare intre orele 11:00 si 18:00, mai ales in cazul persoanelor varstnice, a copiilor si a persoanelor care sufera de diferite afectiuni.
La Botosani au fost deja amenajate puncte de prim ajutor unde oamenii primesc apa si li se masoara tensiunea. Medicii atrag atentia asupra faptului ca expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta un stres asupra organismului.
Epuizarea cauzata de canicula apare dupa cateva zile de calduri excesive si se manifesta prin somnolenta, senzatie de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie.
In vreme de canicula botosanenii cauta locurile umbroase. Mai mult, tinand cont ca urmatoarele zile vor fi cele mai calduroase din istoria masuratorilor, meteorologii iau in calcul si emiterea unui Cod Rosu in anumite zone ale tarii.