Zeci de copii care s-au nascut la maternitatea Botosani, in ultimul an, au fost diagnosticati cu infectie cu streptococul beta-hemolitic grup B. Grav este faptul ca sunt din ce in ce mai multi, iar doi prunci au murit din cauza acestei bacterii luata de la mama, la nastere. Unul s-a stins anul trecut, iar al doilea anul acesta.
De aceea, viitoarele mame trebuie sa faca o serie de teste pentru a preveni pericolul de a transmite copilului unii germeni.
Anul acesta, in urma analizelor efectuate la mame, inainte de nastere sau imediat dupa nastere, s-a descoperit un numar de 32 de cazuri de mame purtatoare de streptococ beta-hemolitic tip B. Asta inseamna 5% din numarul total de mame care au nascut la maternitatea din Botosani. Specialistii spun ca o igiena necorespunzatoare favorizeaza aparitia acestei infectii. Infectiile cu streptococul de grup B sunt mult mai rare, mai ales la adulti sanatosi, dar in ultimele decenii s-a descoperit ca germenii pot infecta nou-nascutii in timpul travaliului, determinand afectiuni extrem de grave, dizabilitati sau chiar decese.
Un lucru foarte simplu, si anume testarea gravidelor in ultimul trimestru de sarcina si administrarea preventiva de antibiotice la inceputul travaliului, poate impiedica insa aceste adevarate drame.
Reprezentantii spitalului spun ca periodic se fac teste in unitatea spitaliceasca.In 2016 au fost inregistrate 53 de cazuri de mame infectate cu streptococ beta-hemolitic de grup B.