Scandalul produs in urma cu cateva saptamani la Biserica din Schit Oraseni capata amploare. De data aceasta, un grup de sateni din localitate au depus o plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie impotriva mitropolitului Teofan al Moldovei si Bucovinei, a prefectului judetului Botosani, Dan Slincu, a primarului Comunei Cristesti, dar si a comandantilor judeteni ai Inspectoratelor de Politie respectiv de Jandarmerie din Botosani.
O plangere similara a fost depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, impotriva vicarului administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, preot Marian Timofte, a inspectorului bisericesc preot Florin Chirila si a protopopului de Botosani, preot Lucian Leonte.
Satenii mai adauga si ca de luni de zile comunitatea lor este asediata de catre functionarii mitropolitani, care pretind ca executa ordinele mitropolitului, fiind intimidati, hartuiti, impiedicati sa se roage in liniste in biserica pe care ei au construit-o in localitate, alaturi de preotul fata de care si-au manifestat in nenumarate randuri sustinerea.
Potrivit anchetatorilor, cercetarile se fac fata de fapta si nu fata de persoane. Va reamintim ca pe 12 noiembrie un nou
scandal a avut loc la Biserica de la Schit Oraseni.  Taraboiul s-a declansat in momentul in care reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au ajuns la biserica pentru a-l investi pe noul preot paroh, dupa ce preotul satului a fost caterisit.
Reprezentantii Mitropoliei, insotiti de jandarmi si politisti, au intampinat rezistenta din partea preotului exclus din biserica, dar si din partea satenilor, care il sustin.