Mai multa precizie, mai putin timp petrecut in sala de operatii si o recuperare mult mai rapida a pacientului. Acestea sunt avantajele interventiilor laparoscopice fata de operatiile clasice.
Chirurgii botosaneni efectueaza sute astfel de operatii pe an, iar cererea este tot mai mare.
Pacientul se poate da jos din pat de indata ce efectul anesteziei generale a trecut, fiind externat a doua zi sau cel mult dupa doua zile.
La maxim o saptamana de la interventia laparoscopica el isi vede deja de treaba, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Ziua in sectia de chirurgie generala incepe in camera raportului de garda unde in fiecare dimineata se discuta toate internarile care au fost facute in ziua precedenta, interventiile efectuate, dar efectele adverse sau complicatiile aparute la anumiti pacienti. Toate acestea se comunica pentru a informa chirurgii care vor prelua garda urmatoare.
Medicii discuta despre cazurile grave, dupa care incepe ora de vizita. Intreaga echipa merge din salon in salon, unde se prezinta cazul bolnavului si impreuna se ia cea mai buna decizie.
Ca sa fie operat un pacient trebuie mai intai investigat cu precizie. Apoi, chirurgii intra in sala de operatie din Blocul Operator. De exemplu, astazi dimineata, chirurgii au efectuat o interventia laparoscopica la o femeie de 72 de ani cu o greutate de 110 kilograme. Chirurgii au efectuat o operatie laparoscopica pentru a-i scoate pacientei colecistul bolnav. Laparoscopia este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate.
Un instrument subtire, numit laparoscop este introdus in cavitatea abdomenului si ofera chirurgului o imagine extrem de clara, pe un monitor TV, din interiorul cavitatii abdominale.
Pentru toate interventiile laparoscopice se foloseste anestezia generala.
Durata medie a interventiei chirurgicale este de 30 minute, iar recuperarea postoperatorie este de scurta durata fata de operatia clasica. Patologia chirurgicala care se poate rezolva laparoscopic in cadrul sectiei chirurgie generala a spitalului de urgenta este urmatoarea: colecistita acuta, apendicita acuta, hernia hiatala, ulcerul perforat, varicocelul, rezectia anterioara de rect.
Pacientii internati pe sectia de chirurgie sunt multumiti de modul cum au fost tratati de tot personalul medical. In anul 2016, in cadrul sectiei de chirurgie generala a Spitalului Judetean de Urgenta Botosani s-au facut aproape 600 de interventii laparoscopice. Media de varsta a pacientilor operati este de 55 ani.