Pentru a-i determina pe pietoni sa inteleaga riscurile la care se expun in momentul in care nu respecta regulile de circulatie, politistii organizeaza frecvent actiuni pe aceasta linie.
De exemplu, intr-o sigura zi, zeci de pietoni care au ales sa treaca strada prin locuri nepermise au fost sanctionati de agentii de la circulatie.
Politistii recomanda pietonilor sa traverseze drumul public numai prin locurile special amenajate, pe trecerea de pietoni si la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde exista. Actiunea politistilor a avut un caracter preventiv-reactiv, pentru combaterea nerespectarii normelor rutiere de catre pietoni si prevenirea evenimentelor rutiere.
Aceasta s-a desfasurat atat in mediul urban, cat si in mediul rural si s-a finalizat cu peste 70 de sanctiuni, din care aproape jumatate au fost avertismente. Politistii rutieri au actionat in Botosani pentru a-i determina pe pietoni sa constientizeze pericolul la care se expun in momentul in care aleg sa treaca strada prin locuri nepermise.
Oamenii legii recomanda pietonilor sa se angajeze in traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate, pe trecerea de pietoni si la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde exista.
Sa se asigure permanent, chiar si atunci cand se afla pe trecerea de pietoni, ca traversarea se poate face in conditii de siguranta.
Sa nu traverseze strada niciodata in fuga pe marcajul pietonal, si sa nu se deplaseze pe partea carosabila, iar acolo unde nu exista trotuar sau acostament, sa se deplaseze pe partea stanga a drumului, cat mai aproape de marginea acestuia.