Botosanenii pot solicita restituirea taxei auto fara sa mai prezinte anumite documente care aerau obligatorii pana acum. Guvernul a emis o Ordonanta de urgenta care ii scuteste pe proprietarii de masini sa mai prezinte actul prin care trebuie sa dovedeasca plata uneia dintre taxele solicitate a fi restituite.
Proprietarii de masini erau nevoiti sa prezinte Fiscului, o serie de documente, pentru a putea solicita restituirea fostelor taxe auto, inclusiv dovada platii taxei solicitate. Insa recent, persoanele care doresc solicitarea fostelor taxe auto au scapat de obligatia prezentarii actului doveditor al efectuarii platii , conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 68/2017, care a fost publicata luni în Monitorul Oficial si a intrat deja în vigoare. Totodata, ordonanta de urgenta elimina obligatia de a anexa copiile cartii de identitate a vehiculului si certificatului de înmatriculare, pentru persoanele care au platit taxa auto, dar nu au înmatriculat autoturismul pentru care au platit aceasta taxa.

Asadar, exista trei situatii în care se poate regasi un contribuabil care vrea sa solicite restituirea taxei auto, si anume:

când are toate actele necesare solicitarii restituirii de taxa, inclusiv dovada platii acesteia,

când nu detine dovada platii taxei si

când a platit taxa auto, dar nu a apucat sa înmatriculeze masina.
Potrivit ordonantei de urgenta este vorba de urmatoarele taxe platite la organele fiscale, indiferent de momentul când au fost percepute:
-taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule;
-taxa de poluare pentru autovehicule;
-taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
-timbrul de mediu pentru autovehicule.
Ordonanta se refera clar doar la contribuabilii care nu au beneficiat de restituire pâna la 7 august 2017, momentul când ea a intrat în vigoare. Anumiti proprietari de masini nu vor mai trebui sa depuna iarasi documentele si vor putea obtine banii chiar mai repede decat ceilalti. In orice caz, pana în martie 2019, toti banii vor fi restituiti solicitantilor.