Ministerul Afacerilor Interne a promovat un proiect legislativ ce vizeaza intarirea autoritatii politistului. Astfel, oamenii legii vor avea puteri sporite, iar faptele vor fi sanctionate mult mai drastic.
Prin acest proiect de lege, Ministerul Afacerilor Interne propune o serie de masuri care sa conduca la cresterea capacitatii de interventie in domeniul ordinii si sigurantei publice
Sefii Politiei au spus ca in activitatea curenta, in special in domeniul ordinii si sigurantei publice, politistii si jandarmii de confrunta cu o serie de fapte antisociale, care diminueaza capacitatea de interventie a acestora si aduc grave prejudicii de incredere a populatiei in institutiile de aplicare a legii. De asemenea, legea in vigoare stabileste ca politistul are dreptul sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala, conducerea la sediul politiei, controlul corporal, al bagajelor si vehiculului persoanei.
Politistul va avea dreptul de a folosi forta fizica si mijloacele din dotare impotriva celor care: savarsesc actiuni violente impotriva sa ori a altei persoane, sau impotriva bunurilor;
blocheaza, in afara conditiilor legii, caile publice de circulatie, patrund sau incearca sa patrunda, fara drept, ori refuza sa paraseasca sediile autoritatilor publice, ale institutiilor si organizatiilor de interes public sau privat, pericliteaza in orice mod integritatea sau securitatea acestora, ori a personalului sau tulbura desfasurarea normala a activitatii.