Viteza, alcoolul la volan, abaterile facute de pietoni, dar si neacordarea prioritatii de trecere, sunt principalele cauze care duc la producerea de accidente rutiere.
Motiv pentru care, in cadrul unei actiuni de amploare, politistii de la rutiera fac controale pe banda rulanta.
Obiectivul principal al politistilor este salvarea de vieti si prevenirea accidentelor rutiere prin depistarea si sanctionarea celor care pun in pericol siguranta traficului rutier.
Numai ieri de exemplu, oamenii legii au amendat 17 soferi vitezomani. Astfel de controale intense vor avea loc pana pe 19 noiembrie.
De altfel, in perioada 6-12 noiembrie, 30 de politisti rutieri au actionat zilnic, pe raza intregului judet, pentru combaterea incalcarii normelor rutiere de catre pietoni si prevenirea evenimentelor rutiere. In acest interval s-au dat aproape 500 de amenzi, din care jumatate s-au aplicat pietonilor care au traversat strada prin loc nepermis. Doar 82 de pietoni neglijenti au primit amenda, restul fiind mustrati cu avertisment.
In primele noua luni ale anului, pe raza judetului Botosani, s-au produs 21 accidente rutiere grave, cauzate de abaterile savarsite de pietoni. In urma acestor evenimente cinci persoane si-au pierdut viata, iar 16 au ajuns in stare grava in spital.