Somerii botosaneni au o sansa in plus sa se ajungajeze, cu contract de munca, in spatiul Uniunii Europene. AJOFM, prin intermediul celor 45 de consilieri EURES, ofera servicii de informare, mediere si consiliere, atât lucratorilor români care doresc sa lucreze în spatiul european, cât si cetatenilor UE care doresc sa lucreze în România.
Miercuri, 11 octombrie, la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Botosani, va avea loc o sesiune de informare pentru persoanele care doresc sa ocupe un loc de munca in Uniunea Europeana. In cadrul acestei sesiuni, agentia judeteana va oferi informatii cu privire la schema de mobilitate „Reactivate” si masurile de stimulare a mobilitatii oferite de lege. Aceasta schema se adreseaza persoanelor cu varsta peste 35 de ani.
Programul „Reactivate” sprijina persoanele peste 35 de ani sa-si gaseasca un loc de munca in Europa. Insa exista un program care vine si in sprijinul tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 e ani. „Your first EURES job” este un program de mobilitate profesionala care ii ajuta pe tinerii din tarile Uniunii Europene sa-si gaseasca un loc de munca bine platit. Programul „Reactivate” este un proiect care se deruleaza pâna la sfarsitul lunii mai 2018. In schimb, persoanele care vor sa se intoarca in tara, pot beneficia de o prima de instalare , neimpozabila , destinata stimularii incadrarii in munca, asigurarii cheltuielilor pentru locuire in noul domiciliu si/sau pentru reintregirea familiei. Prima de instalare se acorda in cuantum diferentiat astfel: 12.500 de lei pentru persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care au avut contract de munca in una din tarile europene pe o durata de cel putin 3 ani si 15.500 de lei pentru persoanele care revin in tara impreuna cu familia si isi stabilesc noul domiciliu in zonele prevazute in Planul national de mobilitate. Persoanele care beneficiaza de primele de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care , in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca la angajatorul la care s-au incadrat si se incadreaza in termen de 30 de zile la alt angajator , in aceleasi conditii.