Primarul miunicipiului Botosani, Catalin Flutur, a anuntat astazi ca va urma un an cumplit de greu pentru municipalitate, avand in vedere constructia bugetului de stat pentru 2018. Prectic, cu ce bani ne va aloca Guvernul, orasul nu se va putea dezvolta sub nico forma. Edilul orasului spune ca se vor reduce numarul abonamentelor gratuite pentru pensionari, dar numarul beneficiarilor de ajutoarele de caldura. Prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10% bugetul municipiului Botosani inregistreaza pierderi de venituri substantiale. De astfel si reducerea veniturilor pe care le va avea la dispozitie municipiul în anul 2018 se datoreaza în mare parte si procedurii de folosire a 50% din excedentul acestora pentru compensarea pierderilor cauzate de reducerea cotei impozitului pe venit. Edilul sustine ca trebuie gasite surse de finantare complementare.
Desi în negocierile Executiv-AMR (Asociatia Municipiilor din România) au fost date asigurari ca bugetele locale nu vor scadea, simularile facute la nivelul municipiilor arata ca, din pacate, Guvernul ia aproximativ 50% din cota ce revenea din colectarea impozitului pe venit, pentru autoritatile locale.
Concluzia este ca bugetele primariilor vor scadea. Mai mult banii nu se vor regasi la cetateni deci nu putem vorbi de o relaxare fiscala. In aceste conditii primarul Municipiului Catain Flutur face apel deputatii si senatorii României ca în dezbaterea legii bugetului si aiba în vedere aceste aspecte pe care AMR (Asociatia Municipiilor din România) le semnaleaza si sa sprijine introducerea propunerilor facute de aceasta, in prevederile finale ale legii bugetului de stat pentru anul 2018.