Zona Metropolitana Botosani este in moarte clinica. Si asta datorita poastei administrari. Doua dintre cele mai importante localitati care fac parte din aceasta asociere au decis sa se retraga din Zona Metropolitana motivat de faptul ca in sapte ani nu au beneficiat de niciun proiect major. Cu toate acestea, localitatile membre platesc anual cotizatii de zeci de mii de lei, bani cheltuiti in mare parte pe salarii de lux si deplasari in strainatate. Zona Metropolitana Botosani, a fost creata in urma cu sapte ani prin asocierea municipiului Botosani cu unitatile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate. In mod normal, o astfel de asociere permite accesarea într-un mod mult mai facil a fondurilor europene. Insa de sapte ani nu s-a mai realizat niciun proiect metropolitan pentru a ajuta aceste localitati sa se dezvolte. Prima localitate care a iesit din Zona Metropolitana este comuna Mihai Eminescu. Verginel Gireada sustine ca localitatea Mihai Eminescu, plateste anual degeaba cotizatii in valoare de 14.424 de lei.
Verginel Gireada a specificat faptul ca Zona Metropolitana a fost creata de el si de primarul Ctalin Flutur, in ideea de a dezvolta municipiul Botosani si comunele limitrofe. Insa s-a dovedit ca cei care au ramas la conducerea Zonei Metropolitane au fost incapabili sa o dezvolte. Se asteapta ca si alte localitati sa paraseasca Zona Metropolitana. Si Consiliul Local Rachiti a adoptat pe 30 ianuarie o hotarâre de retragere a comunei din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Zona Metropolitana Botosani”. Primarul comunei Rachiti, Florin Bulgaru, a declarat ca nemultumirea principala, existenta de altfel si în alte comune componente, este aceea ca localitatile nu s-au ales cu vreun proiect sau vreo finantare, ci doar cu plata contributiei. Singurul castig notabil al comunei a fost proiectul de achizitie a energiei electrice, in rest comuna nu a mai beneficiat de alte proiecte majore de dezvoltare. Primarul este de parere ca pana acum „Zona Metropolitana” s-a ocupat doar de proiecte mici si nesemnificative.
Florin Bulgaru a precizat faptul ca in comuna comuna Rachiti nu au toate utilitatile necesare.
Primarul sustine ca a propus mai multe proiecte de dezvoltare al comunei, doar ca pe aceste proiecte s-a pus praful in biroul lui Florin Egner. Principalul vinovat de dezastrul de la Zona Metropolitana, fostul primar PSD Florin Egner , in prezent director al Zonei Metropolitane, sustine ca nu a primit niciun proiect de la primarul din Rachiti. Cu toate ca este platit cu un salariu de lux din contributiile membrilor, Egner sustine ca fiecare treaba lui ar trebui sa o faca primarii care au obligatia sa vina cu propuneri de proiecte, pentru localitatea pe care o reprezinta. In ciuda faptului ca nu a realizat nimic, Florin Egner sustine ca are in derulare foarte multe proiecte, doar ca din pacate nu se prea vad… El spune ca toate proiectele sunt incluse in strategie, iar fiecare proiect in parte se deruleaza in timp. Florin Egner a mai mentionat ca nu a avut în prealabil nici o discutie cu primarii celor doua localitati , privind intentia de a se retrage din Zona Metropolitana. Una peste alta, incet si sigur , Florin Egner pune cruce si Zonei Metropolitane.