DNA a deschis dosar penal, conducerii de la Modern Calor, pentru pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu. Societatea a încheiat un contract de mentenanta cu SC Elsaco Electronic SRL. Acest contract a fost încheiat cu încalcarea dispozitiilor legale în materia achizitiilor publice si la un pret supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat si de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botosani.
Întrucât asocierea reprezentata de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitatile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanta respective la un pret mai mic fata de cel care urma sa îi fie platit de catre beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanta era aceeasi care furnizase modulele de cogenerare si care era autorizata de producatorul modulelor sa presteze activitati de service pe teritoriul României.
În acelasi context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanta prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fara TVA, care au fost acceptate la plata de catre inculpatii Sandu Florin, Diaconu Ion si Agapie Denisia-Paula, desi serviciile respective nu fusesera prestate în realitate (existând o discrepanta evidenta între perioada prestarii serviciilor facturate si data intrarii în vigoare a contractului). La aprobarea la plata a celor trei facturi au contribuit si inculpatii Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv si Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.
Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în patrimoniul SC Modern Calor în suma de 2.364.449 lei, suma care reprezinta în acelasi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme al carei lider era SC Elsaco Electronic SRL.
În cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile si asupra unor parti sociale ce apartin inculpatilor.
Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Se face precizarea ca punerea în miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situatie, sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.