Sistemul centralizat de termoficare a devenit in ultimii ani tot mai atractiv pentru botosaneni. Numarul debransarilor de la Modern Calor a scazut considerabil. Anul acesta, societatea de termoficare a reusit sa pastreze aproape constant numarul de clienti racordati la sistemul centralizat. Potrivit celor de la Modern Calor, in acest an s-au formulat 154 de cereri de debransare de la sitemul încalzire, însa s-au îregistrat si 136 de cerereri de bransare sau rebransare. Solutia pentru stoparea debransarilor consta în oferirea de servicii de calitate, dupa investitile facute în sistemul de producere, transport si distributie a agentului termic, cumulat cu mentinerea unor tarife printre cele mai mici din tara. Perceptia asupra calitatii servicilor furnizate de Modern Calor S.A. este însa afectata negativ de sistemele de distributie învechite din interiorul blocurilor de locuit, care apartin proprietarilor. Din acest motiv, societatea a sprijinit, atât logistic, cât si cu manopera, în cazul în care a fost posibil, refacerea pe orizontala a instalatiilor din interiorul blocurilor. Asta înseamna ca se elimina aproape complet pierderile, datorita materilalelor moderne, de calitate, folosite, iar locatarii sunt bransati independent de ceilalti vecini, fiecare având contor individual de masura a consumului si posibilitatea de a regla consumul dupa necesar. Aceste sisteme de distributie reduc semnificativ cheltuielile cu încalzirea, mult sub cele cu centrala proprie si cresc gradul de satisfactie a clientilor racordati la sistemul public de încalzire. Pentru 120 din cele 136 de locuinte rebransate în 2017 la reteaua centralizata, retelele interioare au fost refacute în sistemul pe orizontala.
La aceasta data societatea Moden Calor are 11 231 de clienti casnici, în municipiul Botosani existând deja 20 de scari de bloc cu distributia interioara a energiei termice si apei calde menajere pe orizontala.
Fata de încalzirea cu centrala proprie, distributia pe orizontala din sistemul centralizat prezinta si avantajul ca proprietarul nu trebuie sa investeasca sume considerabile pentru instalarea unei centrale, înlocuirea ei dupa un numar de ani si verificarea sau reviziile periodice obligatorii.