Senatorul PSD Doina Federovici va face parte din comisia parlamentara pentru controlul Serviciului Roman de Informatii. Plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului a aprobat ieri componenta comisiei parlamentare pentru controlul SRI. Din aceasta comisie fac noua persoane printre care si Doina Federovici, presedintele PSD Botosani. Comisia va fi condusa de senatorul Adrian Tutuianu, propus de PSD. Vicepresedinte va fi Marian Gheorghe Cupsa de la ALDE iar functia de secretar va fi detinuta Verestoy Attila de la UDMR. Din comisie mai fac parte sase membri printre care si Doina Federovici.
Contactata telefonic, Doina Federovici nu a dorit sa comenteze includerea ei in comisia de control a SRI. Ea a precizat doar ca a fost propusa si votata in cadrul acestei comisii parlamentare.
Potrivit atributiilor, comisia de control a SRI
verifica daca sunt respectate prevederile Constitutiei si ale celorlalte acte normative, examineaza cazurile in care s-au semnalat incalcari ale prevederilor constitutionale si ale altor dispozitii legale in activitatea Serviciului Român de Informatii, audiaza persoana propusa de Presedintele Romaniei pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii, examineaza proiectele de buget pentru Serviciul Roman de Informatii. In exercitarea atributiilor, comisia poate solicita Serviciului Roman de Informatii rapoarte, informari si explicatii scrise, documente, date si informatii si poate audia persoane în legatura cu problemele analizate.
Lucrarile si actele comisiei fac parte din categoria secretelor de stat, cu exceptia concluziilor cuprinse in rapoartele comisiei. Membrii comisiei au obligatia sa respecte reglementarile legale privind apararea secretului de stat in legatura cu toate documentele, datele si informatiile de care iau cunostinta in exercitarea atributiilor ce le revin, asigurand deplina protejare a acestora, conform legii in vigoare.