Pictorul Stefan Luchian, cunoscut ca si pictorul florilor a fost omagiat astazi la Botosani. Astazi s-au implinit 150 de ani de la nasterea pictorului, de loc din Stefanesti. Manifestarile dedicate acestui eveniment au fost organizate de catre Biblioteca Judeteana. Astazi se aniverseaza 150 de ani de la nasterea celui care a fost supranumit „Poetul plastic al florilor” – Stefan Luchian. Pictorul s-a nascut pe 1 februarie 1868, in satul Stefanesti, judetul Botosani. Filiala nr.1 Primaverii a Bibliotecii Judetene ,,Mihai Eminescu’’ Botosani, împreuna cu elevii unei clase de la Liceul Nicolae Iorga, au organizat astazi o activitate intitulata ,,Cuvânt si culoare’’. Actiunea s-a desfasurat pentru a marca cei 150 de ani de la nasterea pictorului Stefan Luchian, una dintre cele mai de seama personalitati ale meleagurilor botosanene. În cadrul activitatii, copiii au discutat despre marele pictor si au realizat tablouri cu flori (colaje), ca un omagiu adus pasiunii pictorului pentru natura si flori.
Micutilor le-au fost prezentate diverse albume de arta, care surprind cele mai importante lucrari semnate de Stefan Luchian, dar si de alti pictori contemporani botosaneanului, în frunte cu maestrul sau, Nicolae Grigorescu. Elevii au fost foarte incantat si au invatat o multime de lucruri despre marele pictor. Si pentru ca pe 1 februarie se serbeaza în peste 100 de tari de pe tot mapamondul „Ziua Internationala a Cititului Împreuna”, Biblioteca Judeteana ”Mihai Eminescu” adreseaza pe aceasta cale, tuturor botosanenilor, o calda invitatie la lectura. Cititul împreuna, în special între adulti si copii, este una dintre cele mai frumoase activitati din lume, mai ales daca e facuta cu drag si cât mai des. Micutii elevi, stiau si despre acest eveniment si au venit pregatiti.
Luna februarie a acestui an debuteaza cu o aniversare speciala pentru Botosani, sarbatorita si la Biblioteca Judeteana „Mihai Eminescu” Botosani. Aniversarea celor 150 de ani de la nasterea pictorului florilor, a fost omagiata prin prezentarea tablourilor sale. Lucrarile sunt executate în diverse tehnici, ulei si pastel si cuprind o tematica variata. Pornind de la peisajele rurale sau urban, ajungând la portret, compozitie sau natura statica – florile. O parte din aceste lucrari sunt surprinse în exponatele filatelice si pot fi studiate si admirate în cadrul expozitiei „150 de ani de la nasterea lui Stefan Luchian”. Expozitia din cadrul Bibliotecii Judetene „Mihai Eminescu”, Botosani, va fi deschisa, în perioada 1 – 5 februarie 2018.