Ca sa scape de cozile la ghisee, MAI vrea sa faca pasapoarte valabile zece ani.
Ministerul Afacerilor Interne propune dublarea termenului de valabilitate a pasapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani, avand in vedere ca fizionomia acestora se schimba foarte putin, dar si limitarea situatiilor in care se poate solicita pasaport simplu temporar, pentru a evita aglomeratia de la ghisee.
MAI a supus dezbaterii publice o serie de modificari si completari la Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Pentru ca una dintre cauzele aglomeratiei la ghisee, pe timpul verii, are legatura cu faptul ca un numar mare de cetateni prefera sa solicite un pasaport simplu temporar, MAI propune limitarea situatiilor in care se poate solicita in regim de urgenta acest document.
Cei care doresc totusi un pasaport temporar o pot face, dar il vor primi mai tarziu ca pana acum.
Aceste masuri legislative sunt o continuare a masurilor pe care ministrul afacerilor interne Carmen Dan le-a dispus in plan administrativ si care privesc: deblocarea incadrarii a 35 de posturi din sursa externa pentru serviciile de pasapoarte, implementarea unui sistem de programare on line pentru preluarea cererilor de eliberare a pasapoartelor (in prezent acesta fiind functional la nivelul a 34 de judete, finalizarea implementarii acestuia la nivel national fiind stabilita pentru data de 18.12.2017 si prelungirea, la nevoie, a programului de lucru cu publicul, in intervalul orar 8:30 – 18:30 de luni pana vineri cu organizarea activitatii in mod corespunzator, in doua schimburi, in perioadele cu un aflux mare de cereri.