Adresa oficiala prin care DNA a trimis in judecata dosarul Uvertura Mall a ajuns la Primaria Botosani si a produs efecte chiar de astazi. Doi dintre inculpati, Ioan Apostu, secretarul primariei, si Cezar Puiu, seful Serviciului Patrimoniu, vor trebui suspendati din functii pe perioada derularii procesului. Deocamdata cei doi si-au luat concediu de odihna . Oricum nu este pentru prima data cand Apostu si Puiu sunt suspendati din functii din motive penale. Adresa prin care DNA informeaza Primaria Botosani ca primarul Catalin Flutur, împreuna cu Adriana Zaiceanu, administrator public, Cezar Puiu, seful Serviciului Patrimoniu, Mihaela Gontineac, fost jurist în cadrul Primariei, si Ioan Apostu, secretarul municipiului au fost trimisi in judecata pentru acte de coruptie produce efecte imediate doar pentru inclupatii care au statut de functionar public.
Astfel, incepand chiar de astazi, secretarul primariei Ioan Apostu si Seful de la Patrimoniu Cezar Puiu ar trebui suspendati din funtii pe perioada procesului. Cei doi au fost preventivi si si-au luat concediu de odihna aferent zilelor lucrate in acest an. Birourile lor erau astazi inchise, iar colegii se fereau sa discute despre aceasta situatie. Cei doi vor fi judecati la Tribunalul Botosani in dosarul Uvertura Mall pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu si pe perioada procesului isi pierd calitatea de functionar public. In toata aceasta perioada vor fi inlocuiti de subalternii lor.
Suspendarea efectiva din functie a secretarului Ioan Apostu si Cezar Puiu se va face printr-o dispozitie emisa de primar, si el inculpat in acelasi dosar. Ei ar putea reveni pe functii mai devreme de terminarea procvesului doar daca o lege aflata spre promulgare la presedintele României intra în vigoare in perioada imediat urmatoare. Aceasta lege inlatura situatiile dicriminatorrii dintre functionarii publici si personalul contractual din institutiile publice. Nu este pentru prima data cand cei doi sunt suspendati din functie din motive penale. In 2009 Secretarul Primariei Botosani, Ioan Apostu, si Cezar Puiu au fost suspendati din functie ca urmare a unei condamnari la trei luni de închisoare cu suspendare. Apostu si Puiu au fost condamnati atunci pentru abuz în serviciu alaturi de fostul edil-sef Florin Egner, într-un proces derulat împotriva lui Mihai Soldanescu si a Asociatiei Sportive Sanatatea. Acesta si asociatia sportiva i-au actionat în instanta pentru ca nu le-a fost retrocedat un teren din spatele Casei Sindicatelor.