E criza de psihologi in scolile din judetul Botosani, unde sunt 46 de specialisti, adica nici jumatate din cati ar fi nevoie.
Acesta problema se rasfrange asupra elevilor care au diferite probleme de comportament si care trebuie sa fie consiliati.
Cel mai alarmanta lipsa de psihologi se regaseste in mediul rural, iar sansele ca lucrurile sa se rezolve sunt minime. Asa s-a ajuns in situatia in care avem un psiholog scolar la aproape 1.000 de elevi.Situatie alarmanta in scolile din judeutl Botosani, unde lucreaza mai putini psihologi scolari decat ar trebui.
In prezent sunt 46 de consilieri scolari, cand ar fi nevoie de 100 raportat la numarul de elevi existenti.
Si asa s-a ajuns in situatia in care avem un psiholog la 1.000 de scolari, cand specialistul ar trebui sa aiba la consiliere putin peste 20 de minori. Acesti psihologi scolari un un rol extrem de important in unitatile de invatamant.
Ei trebuie sa-i monitorizeze pe elevi, sa le observe comportamentul, reactiile pentru a stii cum sa-i ajute. In judetul Botosani sunt multe scoli care nu au psiholog scolar, iar in cazul in care apare o problema cu un elev este directionat catre unitatea respectiv un consilier de la alta scoala. Criza psihologilor scolari s-ar putea resimti in comportamentul elevilor si ar putea duce la absenteism, abandon scolar si chiar la violenta.