Unitatea de Primiri Urgente din Botosani este sufocata de cazuri banale.
Ma sufoc cand ma spal cu sampon, ma doare un deget, mi-a iesit un cos de nas sau ma doare capul de 40 de zile, sunt doar cateva exemple de cazuri de pacienti care au ajuns in camera de garda.
Din nestiinta sau din lipsa de educatie acesti oameni nu se gandesc ca in timp ce ei solicita ajutor pentru astfel de dureri banale, alti botosaneni au intr-adevar nevoie sa fie vazuti de un medic. In perioada de vara explodeaza numarul de cazuri din Unitatea de Primiri Urgente.
De exemplu, numai de la 1 iunie si pana in prezent in unitate au fost peste 12.000 de prezentari din care putin peste 2.000 de cazuri au fost cu cod rosu si galben, adica urgente reale.
Restul de peste 10.000 au fost cazuri care puteau fi tratate la medicul de familie sau in policlinica spitalului, cu un bilet de trimitere, dar nimeni nu nu poate sa-l trimita acasa pe pacient atata timp cat acesta sustine ca are dureri. Medicii spun ca aproximativ 60 la suta din numarul celor care ajung in Unitatea de Primiri Urgente sunt non-urgente. Oamenii vin la urgenta pentru ca stiu ca aici sunt tratati. Daca populatia ar respecta regulile si ar merge la medicul de familie sau in centrele de permanenta, ori in policlinica spitalului ar da sanse in plus celor care reprezinta intr-adevar urgente.
In plus, Unitatea de Primiri Urgente se confrunta cu un deficit de personal, iar in perioada de vara cand sunt si concedii in randul angajatilor, explodeaza numarul de pacienti.