Parinti indemnati sa-si vaccineze copiii impotriva rujeolei.
Autoritatile sanitare din Botosani sunt ingrijorate de faptul ca foarte putini micuti au fost imunizati, iar pericolul ca acestia sa faca rujeola este tot mai mare. Specialistii atrag atentia ca rujeola prezinta complicatii care pot duce chiar la deces. Vaccinul se face la mediciul de familie, iar in judetul nostru exista suficiente doze. De exemplu, din 668 de copii cu varsta intre 1 si 4 ani care trebuiau sa primeasca prima doza de vaccin, doar 135 au fost imunizati, adica nici 30%.
Din cei 384 de copii intre 5 si 9 ani care nu au fost niciodata vaccinati, doar 44 au fost adusi la medic pentru a primi prima doza de vaccin, adica 11 %.
In aceeasi categorie de varsta, din cei 2.279 de micuti care au fost vaccinati cu prima doza, doar 788 au primit a doua doza, conform calendarului. La Botosani sunt peste 5.000 de doze de vaccin impotriva rujeolei, doar ca multi parinti refuza sa- si imunizeze copiii. In judetul Botosani a fost un singur caz de rujeola.

Rujeola este o boala foarte contagioasa care se transmite pe cale virala. Perioada de incubatie este intre 7-18 zile, iar debutul este unul brusc si cu febra ce paote ajunge la 39 de grade. Apoi, in cateva zile apare si eruptia pe piele. Pot aparea insa complicatii cum ar fi convulsii febrile, pneumonie, otita sau chiar meningita, mai ales daca pacientul este foarte mic.